Velfærd kapitel 2

Forfædrenes næste skridt på vejen blev boliger, hvor alene det at være i læ for uvejr og kulde, var fremskridt. Det blev endnu bedre, da man fandt ud af at lave hul i taget, så røgen fra et bål kunne slippe ud. I hjørnerne hang der reservebeholdning af fødevarer. I varmen og det flakkende lys fra bålet, fortalte man historier og sang sig igennem vinteren. De små legede ved forældrenes fødder og lyttede med. Den øgede komfort gav mere overskud både fysisk og psykisk. Og startede en lavine af kreativitet!

Ren romantik at beskrive det sådan selvfølgelig; det at være menneske har aldrig været nogen dans på roser. 😉
Men det er jo stadig sådan, at de fleste af os finder tryghed og ro i hinandens selskab; og det er nemmere at stå igennem tilværelsens udfordringer sammen med nogen. Og jo mere vi er blevet specialiserede, er det blevet ganske enkelt nødvendigt.

For at holde styr på tingene, er alfahanner og -hunner blevet ledere i et stadig mere kompliceret mønster. Hvor vi dagens Danmark virkelig kan tale om en centralisering af magten over beslutninger og leveregler, der jo som alt andet har sine fordele og ulemper.
Vi er ganske materielt rige, de fleste af os; men hvor godt har vi, enkeltindividerne, det i grunden?
Vi har styr på bunlinjen af Maslows behovs pyramide, de grundlæggende behov; men er der ikke noget som mangler?
Hvad er velfærd anno 2014?

 

 

 

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *